Πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο συνδυασμός αυτός;
Από τη Γιούλη Ψαρράκη
Το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από τις γυναίκες είναι πολυπλοκότερο από ό,τι μπορεί να φανεί από την επιφανειακή αντιμετώπισή του. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση των γυναικών με το αλκοόλ είναι ποικίλοι και μπορούν να περιλαμβάνουν κοινωνικο-πολιτισμικά, ψυχολογικά, οικονομικά και φυσιολογικά στοιχεία.
Σε πολλές κοινωνίες, η κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες μπορεί να φέρει μια κοινωνική στιγματοποίηση ή να θεωρείται ανεπίτρεπτη, ενώ σε άλλες κοινωνικές ομάδες μπορεί να είναι πιο αποδεκτή. Οι πιέσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των γυναικών.
Από το 8% που ήταν η εκτίμηση για την γυναικεία κατάχρηση αλκοόλ το 1966, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 35% το 2000.
Δυστυχώς, στις μέρες μας, ολοένα και περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας παθήσεων που σχετίζονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network.
«Οι γυναίκες πίνουν πλέον μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ σε σχέση με το παρελθόν καθώς είναι κάτι που θεωρείται πια φυσιολογικό, κάτι που δεν ίσχυε πάντα» εξηγούν.
Η τελευταία έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ δείχνει μάλιστα ότι οι γυναίκες 18-25 ετών πίνουν περισσότερο από τους συνομηλίκους τους άνδρες: είναι η πρώτη φορά που προκύπτει τέτοιο συμπέρασμα.
Και στη χώρα μας, όμως, η κατανάλωση αλκοόλ είναι αρκετά υψηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες. Παραδοσιακά, οι άνδρες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ από τις γυναίκες, αλλά αυτή η διαφορά έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Ψυχολογικοί παράγοντες όπως ο στρες, η κατάθλιψη και οι δυσκολίες σχέσεων μπορεί να οδηγήσουν τις γυναίκες στη χρήση αλκοόλ ως μέσο αυτοανακούφισης. Πίνουν περισσότερο όσες πάσχουν από υψηλά επίπεδα στρες με την ελπίδα ότι με το αλκοόλ «θα επιζήσουν». Παράλληλα, η κοινωνική πίεση και οι προσδοκίες όσον αφορά στην εξωτερική εικόνα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μερικές γυναίκες μπορεί να νιώθουν ότι το αλκοόλ τις βοηθά να ανταποκριθούν σε κοινωνικά πρότυπα ή να αισθανθούν πιο άνετες σε κοινωνικές καταστάσεις. Το πρόβλημα διογκώνεται γιατί οι περισσότερες γυναίκες κρύβουν τη συνήθειά τους να πίνουν και γενικά φροντίζουν να μην εκτίθενται: έτσι, το περιβάλλον τους δεν αντιλαμβάνεται τι τους συμβαίνει.
Ωστόσο, ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών προβλημάτων, της κίρρωσης του ήπατος, των νευρολογικών διαταραχών και της εξάρτησης από το αλκοόλ.
Γιατί;
Οι γυναίκες συνήθως είναι πιο μικροκαμωμένες και ζυγίζουν λιγότερο από τους άνδρες. Ένα άτομο το οποίο είναι ελαφρύτερο λοιπόν ή είναι πιο μικροκαμωμένο θα επηρεαστεί περισσότερο από κάποιον που ζυγίζει περισσότερο ή είναι μεγαλόσωμος. Αν η ίδια ποσότητα αλκοόλ προσληφθεί λοιπόν από ένα μικρότερο σώμα, τότε θα υπάρξει σίγουρα μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα.
Ακόμα κι αν μία γυναίκα και ένας άνδρας έχουν το ίδιο μέγεθος, οι γυναίκες συνήθως έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και χαμηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους συγκριτικά με τους άνδρες. Το λίπος κρατά περισσότερη ώρα το αλκοόλ στο σώμα της γυναίκας με αποτέλεσμα να μεθά γρηγορότερα και να προκαλεί μεγαλύτερες βλάβες στα όργανά της.
Η αιθανόλη του αλκοόλ οξειδώνεται στον οργανισμό από το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερο ενεργή αφυδρογονάση και εξαιτίας αυτού χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επεξεργαστούν το αλκοόλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεθάνε ταχύτερα και έχουν το αλκοόλ στον οργανισμό τους για περισσότερο χρόνο.
Επίσης οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ βιώνουν προβλήματα υγείας ταχύτερα, ενώ είναι περισσότερο σοβαρά από των ανδρών που πίνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ.
Η ύπαρξη του έμμηνου κύκλου και η ορμονική κατάσταση κάνει το αλκοόλ να έχει διαφορετική επίδραση στον γυναικείο εγκέφαλο ανάλογα με τις ημέρες του έμμηνου κύκλου.
Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει το γυναικείο σώμα σε πολλούς τρόπους. Ορισμένες από τις επιπτώσεις μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους άνδρες, αλλά υπάρχουν επίσης και ορισμένες ξεχωριστές επιπτώσεις που αφορούν ιδιαίτερα το γυναικείο σώμα. Ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται και τη συχνότητα της κατανάλωσης, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι από ελαφριές έως πολύ σοβαρές.
Πώς επηρεάζει το αλκοόλ το γυναικείο σώμα και τη θηλυκή ενέργεια;
1. Η σωματική διάπλαση: Ανέφερα ήδη γιατί οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο. Οι γυναίκες έχουν συνήθως μικρότερο σωματικό βάρος και υψηλότερο λίπος στο σώμα τους σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερο όγκο σωματικού υγρού για να διαλυθεί το αλκοόλ, οδηγώντας σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα μετά από την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας.
2. Καρκίνος μαστού: Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη γυναίκα είναι ο καρκίνος του μαστού. Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται με την αύξηση της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνεται. Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο. Οι γυναίκες που πίνουν τρία ποτά/εβδ. έχουν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σχέση με αυτές που δεν πίνουν ενώ ο κίνδυνος από δύο κρασιά και πάνω ημερησίως ανεβαίνει μέχρι και στο 50%.
3. Επίδραση στα ορμονικά επίπεδα: Το γυναίκειο σώμα όταν δέχεται αλκοόλ στην ουσία είναι σαν να μπαίνει σε φάση εμμηνόπαυσης ανεξάρτητα από την ηλικία του. Το αλκοόλ προκαλεί διαταραχές στα επίπεδα των οιστρογόνων και στη προγεστερόνη, επηρεάζει την ωορρηξία και προκαλεί υπογονιμότητα, εξάψεις και διακεκομμένο ύπνο, σοβαρές ημικρανίες, εγκεφαλική ομίχλη, αύξηση βάρους, έντονες ψυχικές διακυμάνσεις συμπτώματα που παρατηρούν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση αλλά σίγουρα και μετά από τακτική κατανάλωση αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θέτει τη γυναίκα ανεξάρτητα από την ηλικία της σε διαρκή φάση εμμηνόπαυσης.
4. Γήρανση: Το αλκοόλ προκαλεί έντονη αφυδάτωση άρα ξηρό κα γερασμένο δέρμα, φλεγμονές άρα πρήξιμο, ερυθρότητα και ακμή και μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου, κάνοντας τη γυναίκα που καταναλώνει σταθερά σε εβδομαδιαία βάση αλκοόλ να φαίνεται τουλάχιστον 5 - 7 χρόνια πιο μεγάλη απ΄ό,τι είναι.
5. Βάρος: Το αλκοόλ διαλύει τον ύπνο πράγμα που έχει σοβαρές επιπτώσεις στον μεταβολισμό των γυναικών. Ο κακός ύπνος επηρεάζει την ικανότητα να καίνε θερμίδες και να ρυθμίζουν τον μεταβολισμό τους. Επιπλέον, το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο είναι σημαντικό για τον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών και την αποθήκευση ενέργειας στο σώμα και επειδή το ήπαρ δίνει προτεραιότητα στο να βγάλει άμεσα το αλκοόλ από το σώμα για να σε σώσει, ο μεταβολισμός σου αδρανοποιείται τελείως.
7. Θηλυκή ενέργεια: Η θηλυκή ενέργεια συνδέεται με την έκφραση συναισθημάτων, τη συμπόνια, τη φροντίδα, την ευελιξία, την ενσυναίσθηση και την αποδοχή. Η κατανάλωση αλκοόλ καταστέλλει έναν έναν όλους αυτούς τους παράγοντες. Η γυναίκα αποδυναμώνεται, χάνει την ευελιξία της αφού πιστεύει ότι δεν μπορεί να σβήσει την ένταση της ημέρας διαφορετικά, νομίζει ότι το αλκοόλ είναι το selfcare της, ενώ στην ουσία αυξάνει τους καρκινικούς δείκτες καταναλώνοντάς το, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία της. Παράλληλα χάνει την αυτοπεποίθηση μηδενίζοντας την έννοια της αυτοαποδοχής αφού τις περισσότερες ώρες νιώθει τύψεις και ενοχές και σβήνει το σημαντικότερο της όπλο τη διαίσθησή της. Το αλκοόλ είναι μία κατασταλτική ουσία κατεβάζει την ενέργεια δεν την ανεβάζει.
Η Θηλυκή ενέργεια ενεργοποιείται στο πλαίσιο του συναισθήματος. Το αλκοόλ σβήνει το συναίσθημα και τα συναισθήματα είναι ο μεγαλύτερος εντολοδόχος της ψυχής μας. Στην ουσία πίνοντας είναι σαν να κόβουμε την επαφή με τον πραγματικό εσωτερικό μας κόσμο και αυτό είναι η απόλυτη απομάκρυνση από το είναι μας, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά:
Είναι σημαντικό να λαμβάνουν οι γυναίκες υπόψη τους τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ και να περιορίζουν την κατανάλωσή τους σε υγιεινά επίπεδα, αν όχι να αποφεύγουν εντελώς την υπερβολική κατανάλωση. Επιπλέον, η συνειδητοποίηση των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να λάβουν πιο υγιεινές αποφάσεις.
Σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεται να ελαττώσετε το ποτό:
Πίνετε κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα; Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την εξάρτηση.
Χρειάζεστε να πιείτε περισσότερο για να νιώσετε το αλκοόλ να σας «πιάνει»; Αυτό δείχνει αυξανόμενη ανοχή στο αλκοόλ και είναι ένα πρώιμο σημάδι εξάρτησης.
Έχετε δυσκολία στο να κάνετε ένα διάλειμμα ή να κόψετε το αλκοόλ ή πίνετε περισσότερο αλκοόλ από όσο αντέχετε; Αυτά είναι σημάδια ότι δεν έχετε αυτοέλεγχο ως προς την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε.
Έχετε συχνά τύψεις και ενοχές για το πόσο ήπιατε το προηγούμενο βράδυ;
Βρίσκετε ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες σε εβδομαδιαία βάση; Για παράδειγμα να αργείτε στη δουλειά σας εξαιτίας του χανγκόβερ; Ή συχνά χάνετε τις Κυριακές σας εξαιτίας της κατανάλωσης του Σαββάτου;
Παρατηρείτε ότι η ζωή σας επηρεάζεται; Για παράδειγμα έχετε αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης όταν πίνετε, πριν πιείτε ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σας; Το αλκοόλ μπορεί αρχικά να δρα ως χαλαρωτικό, αλλά στην πορεία επιδεινώνει τα προβλήματα άγχους, κατάθλιψης ή ύπνου.
Κάνετε πράγματα ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης τα οποία αργότερα μετανιώνετε; Αγορές online; Μηνύματα σε πρώην; Τσακωμούς με το σύντροφο ή τα παιδιά σας για λόγους άνευ ιδιαίτερης σημασίας;
Πώς να μειώσετε το αλκοόλ; Αν πίνετε περισσότερο από όσο θα θέλατε, τότε φτιάξτε ένα πλάνο για τη μείωσή του. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει:
Ορίστε μέρες χωρίς αλκοόλ κάθε εβδομάδα.
Πιείτε μη αλκοολούχα ποτά είτε μαζί είτε ενδιάμεσα από τα αλκοολούχα ποτά σας.
Μειώστε την ταχύτητα με την οποία καταναλώνετε το αλκοόλ. Ελαττώνοντας την ταχύτητα επιτρέπεται στο σώμα σας να δεχτεί ποτά με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Φάτε πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την δράση του αλκοόλ.
Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση σε μικρό χρονικό διάστημα. Η επεισοδιακή κατανάλωση 4 ποτήρια κρασί και πάνω σε διάστημα περίπου 2 ωρών είναι καταστροφική για τον οργανισμό σας.
-------------------------------------------------------------
Όχι, το αλκοόλ δεν είναι μια μέθοδος αυτοφροντίδας για τις γυναίκες. Μία τοξική ουσία που καταστρέφει το σώμα σου και να κάνει να νιώθεις λίγη πείθοντας σε ότι τα κάνεις όλα καλύτερα παρέα με εκείνο δε χρειάζεται να έχει θέση στη ζωή σου. Μην ξεχνάς ποτέ! Είσαι πάνω από αρκετή, μην αφήνεις τίποτα και κανένα να σε πείθει για το αντίθετο. 🤍
Η ελευθερία από την τοξικότητα του αλκοόλ μόνο να σε ευεργετήσει μπορεί. Αν νιώθεις ότι θέλεις να αλλάξεις αυτή τη σχέση αλλά δεν ξέρεις τον τρόπο, στείλε μου μήνυμα και με χαρά θα σε οδηγήσω βήμα βήμα στη ζωή που πραγματικά σου αξίζει να ζεις.✨
XX
Γιούλη
Which program suits you best?
Keep us informed and
we will come back to you!
You may contact us at
info@freeyou.gr