Let's meet!

Αλκοόλ και καρκίνος του μαστού: ο συνδυασμός που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητος

Από τη Γιούλη Ψαρράκη

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Αλλά χρόνο με το χρόνο, παρόλο που υπάρχουν τόσες «εκστρατείες ευαισθητοποίησης» σχεδόν καμία δεν αναφέρει καν τη σχέση μεταξύ του αλκοόλ και του καρκίνου του μαστού.

Σοβαρή παράλειψη, δεδομένων των ξεκάθαρων αποδεικτικών στοιχείων που αναφέρουν ότι:

  • Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Και όταν λέω «μέτρια», επίσημα ως μέτρια κατανάλωση ορίζεται, το ΕΝΑ ΠΟΤΟ/ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.

  • Μόνο 1 αλκοολούχο ποτό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά περίπου 10 - 15%.
  • Για άτομα που πίνουν 2-3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 20%.
  • Ακόμη και οι άνθρωποι που καταναλώνουν 1 ή λιγότερα ποτά την ημέρα έχουν 5% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σχέση με όσους δεν πίνουν.

Αυτοί οι αριθμοί μου κόβουν την ανάσα.

"Για τις γυναίκες στην Ευρώπη, ο καρκίνος του μαστού είναι ο κύριος καρκίνος που προκαλείται από το αλκοόλ, αποτελώντας το 66% όλων των περιπτώσεων καρκίνου που αποδίδονται στο αλκοόλ", ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Τη χρονιά που αποφάσισα να σταματήσω να πίνω, στον ετήσιο έλεγχό μου όταν έκανα υπέρηχο μαστού, ο ακτινολόγος μου είχε είπε ότι είδε κάτι που έπρεπε οπωσδήποτε να ψάξω, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου.  Είναι τρομακτικό, πραγματικά γίνεται ένα αυτόματο flashback όλης σου της ζωής όταν ακούς κάτι τέτοιο. Ξεκίνησαν οι εξετάσεις, ο μαστολόγος, οι μαστογραφίες, οι εντοπιστικές μαστογραφίες  και το άγχος ανυπέρβλητο. Το παιδί μου. Αν πάθω κάτι. Τι θα γίνει το παιδί μου. Ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλεί καρκίνο του μαστού. Όταν έμαθα ότι είναι μία από τις βασικές αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού, σαν γυναίκα θύμωσα πολύ, πάρα πολύ. Δεν μπορεί να μην ενημερωνόμαστε για το τι μπορεί να κάνει το αλκοόλ στο σώμα μας. Δεν επιτρέπεται.  Δεν το πίστευα ότι από τη δική μου άγνοια και τελικά υπαιτιότητα, για να πίνω τα κρασάκια μου, ίσως να κινδύνευα να αφήσω το παιδί μου ορφανό.

Είναι εξοργιστικό για μένα ότι δεν υπάρχει ενημέρωση γύρω από το θέμα. Αν ρωτήσεις τις γυναίκες αν ξέρουν ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο του μαστού θα σου πουν ότι το ακούν για πρώτη φορά και έτσι το νούμερο όλο και μεγαλώνει και το δυστυχές είναι ότι ενώ τελικά πολλές μαθαίνουν καρκίνο του μαστού συνεχίζουν και πίνουν γιατί δεν ξέρουν ή δεν έχουν πειστεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της International Journal of Cancer, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού τετραπλασιάζονταν με κάθε ποτήρι κρασί ή μπύρα σε καθημερινή βάση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί για ν’ αποδείξει τον άμεσο συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου μαστού, αλλά την πιθανή σύνδεση. Μία εκ των συντακτών των πορισμάτων της μελέτης, η Maria Dolores Chirlaque, MD, MPH, δήλωσε πως «εάν αυξήσουμε την καθημερινή πρόσληψη σε δύο ποτήρια κρασιού ή μπύρας, ο κίνδυνος μπορεί ν’ αυξηθεί έως και 4 φορές», ενώ προσθέτει ότι «ο κίνδυνος φαίνεται πως συνεχίζει ν’ αυξάνεται όσο μεγαλώνει η κατανάλωση αλκοόλ».

Φυσικά και δε θα πάθουν όσες πίνουν καρκίνο του μαστού. Δεν λέω αυτό. Και φυσικά το αλκοόλ δεν είναι η μόνη αιτία καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς μπορεί να μην βρίσκονται στο δικό μας έλεγχο. Το πόσο πίνουμε όμως είναι στο δικό μας χέρι.

Και η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο.

Γιατί μας αξίζει η σωστή ενημέρωση.

Στο τέλος της ημέρας, ο καθένα ένας από εμάς είναι υπεύθυνος για το τι βάζει στο ποτήρι του αλλά από τη στιγμή που αγοράζει μία νόμιμη ουσία καλό είναι να ξέρει και επίσημα τι του προκαλεί.

Αν σε κάθε μπουκάλι κρασί είχε πάνω τη φωτογραφία μίας γυναίκας με μαστεκτομή, αναφέροντας ότι αν το καταναλώσεις όλο μπορεί να αυξήσεις τις πιθανότητες σου να πάθεις καρκίνο του μαστού κατά 45%, τότε μπορεί να σκεφτόσουν διπλά αν θα κατανάλωνες τα 3-4 κρασάκια στην έξοδο σου «επειδή το σηκώνει η παρέα».

Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια νέα κρούσματα υπολογίστηκαν το 2020 και περίπου 100.000 από αυτά οφείλονταν στην κατανάλωση αλκοόλ. Είναι ένα αποθαρρυντικό στατιστικό στοιχείο και είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την αυξανόμενη ανησυχία.

"Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του στήθους που αποδίδονται στο αλκοόλ στην Ευρώπη δεν οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και περίπου το ένα τρίτο των νέων περιπτώσεων τον χρόνο οφείλονται σε κατανάλωση που ισοδυναμεί με δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα", αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, παράγοντας που μπορεί να εξηγήσει μέρος αυτού του αυξημένου κινδύνου. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι κάνοντας συνειδητές επιλογές και αναλαμβάνοντας δράση, μπορείς να μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος καρκίνου στην Ευρώπη, με 1579 γυναίκες να διαγιγνώσκονται καθημερινά. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, που προκαλεί 7 στα 100 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη.

Τα καλά νέα
«Η πρόσληψη αλκοόλ αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που τροποποιείται εάν η γυναίκα αποφασίσει ν’ αλλάξει τις καθημερινές της συνήθειες», τονίζει η Chirlaque και συνεχίζει «γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν τον κίνδυνο για να μπορέσουν να έχουν κίνητρο να λάβουν αποφάσεις υγείας».

Ακολουθούν πέντε βήματα για να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου και να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού:

Σταμάτα να πίνεις αλκοόλ:  Αποφεύγοντας ή περιορίζοντας το αλκοόλ, μπορείς να κάνεις ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση του κινδύνου.

Εξασκήσου στις μηνιαίες αυτοεξετάσεις μαστού: Οι τακτικές αυτοεξετάσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς με τον ιστό του μαστού σου και να εντοπίσεις έγκαιρα τυχόν αλλαγές. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία, οπότε κάντο μηνιαία συνήθεια.

Δώσε προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Επιδίωξε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα.

Ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Επίλεξε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Μάθε για το οικογενειακό σου ιστορικό: Η κατανόηση του ιστορικού του καρκίνου του μαστού της οικογένειάς σου μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Εάν έχεις στενούς συγγενείς που είχαν καρκίνο του μαστού, συζήτα για τον κίνδυνο και τις επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου με έναν επαγγελματία υγείας. Οι επιλογές σου σήμερα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μελλοντική υγεία του μαστού σου. Μειώνοντας ή εξαλείφοντας την κατανάλωση αλκοόλ και λαμβάνοντας αυτά τα προληπτικά μέτρα, λαμβάνεις κρίσιμα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Η ευημερία σου αξίζει τον κόπο.

Όπως τονίζει η Δρ Marilys Corbex, Ανώτερη Τεχνική Υπεύθυνη για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες στον ΠΟΥ/Ευρώπη, «Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, δεν γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος που προκαλείται από το αλκοόλ μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Δεν έχει σημασία τι είδους, ποιότητα ή τιμή έχει το αλκοόλ».

Ας ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας με γνώση, επίγνωση και δράση. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, μοιράσου αυτή την πληροφορία με μία φίλη σου που μπορεί να μην έχει ιδέα για το θέμα και να σκέψου δύο φορές την επόμενη φορά που κάποιος προτείνει να σηκώσουμε ένα ποτήρι στην υγειά μας.

Γιούλη

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το θέμα εδώ:

Alcohol is one of the biggest risk factors for breast cancer

Drinking alcohol

Alcohol's Effects on Breast Cancer in Women.

Alcohol Use and Cancer

Καρκίνος μαστού: Συνδέεται με το αλκοόλ και μόλις 1 στις 5 Ευρωπαίες το γνωρίζει

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, χωρίς καμία αμφιβολία