Let's meet!

 

Το hangover χειροτερεύει όσο μεγαλώνουμε; Ναι!

Από τη Γιούλη Ψαρράκη

Free Photo of Woman Wearing White Top Stock PhotoΟι μέρες της ανάκαμψης μετά από μια βραδινή έξοδο αντικαθίστανται από παρατεταμένους πονοκεφάλους, ναυτία και κόπωση. Διάφοροι παράγοντες παίζουν εδώ, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη λειτουργία του ήπατος, της ενζυμικής δραστηριότητας, των σωρευτικών επιπτώσεων της μακροχρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ και των ορμονικών αλλαγών στις γυναίκες. Το αλκοόλ επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να πιείτε ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα και να μην αισθανθείτε τα αποτελέσματα.

Τα συμπτώματα που προκύπτουν μετά την κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ, μεγαλύτερης από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί το σώμα σας, είναι τα εξής:

  • Ναυτία
  • Ζαλάδα
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στην περιοχή του στομάχου
  • Έντονη κόπωση και εξάντληση
  • Φωτοευαισθησία
  • Διαταραχές ύπνου
  • Ξηροστομία και δίψα
  • Συμπτώματα κατάθλιψης
  • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης (σπανιότερα)

Πώς επηρεάζει το σώμα σου το hangover; Υπάρχει θεραπεία;

Αρχικά πρέπει να καταλάβεις  τι συμβαίνει όταν πίνεις.

1-3 ποτά

  • Με το που πίνεις το πρώτο ποτό, απελευθερώνεται στον εγκέφαλό σου ένας νευροδιαβιβαστής που ακούει στο όνομα GABA. Είναι ο νευροδιαβιβαστής της χαλάρωσης και είναι αυτός που σβήνει το μυαλό σου και τις έντονες σκέψεις του.
  • Παράλληλα το μυαλό σου γεμίζει με ντομαπίνη. Νιώθεις ανεβασμένος, νιώθεις ευφορία και απλά… θέλεις κι άλλο.

4+ ποτά

  • Όσο συνεχίζεις και πίνεις, το μυαλό σταματά να σχηματίζει αναμνήσεις, και το αυξημένο GABA σε υπερχαλαρώνει, κάνοντας τις κινήσεις σου πιο αργές, νωχελικές, αδρανοποιώντας το σαγόνι επηρεάζοντας την ομιλία, ξεκινώντας τα σαρδάμ.
  • Μετά επηρεάζεται η καρδιά, η αναπνοή και η πίεσή σου.
  • Αρχίζεις και σβήνεις, πέφτεις. Το αλκοόλ άλλωστε είναι ένα κατασταλτικό. Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε σβήνει. 

 

ΟΚ. Τα ήπια. Τι συμβαίνει μετά;

  • Το σώμα, λοιπόν, εκλαμβάνει το αλκοόλ ως τοξικό και πρέπει κατευθείαν να το αποβάλλει.  Το συκώτι απομακρύνει περίπου μία μονάδα (όχι ποτό) αλκοόλ μια ώρα αφού ξεκινήσεις να πίνεις.
  • Τότε ξεκινάει το Hangover. To hangover είναι στην ουσία το στερητικό σύνδρομο από το ναρκωτικό. Το αλκοόλ μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία είναι δηλητήριο και μάλιστα από τις πιο καρκινογόνες και τοξικές ουσίες που υπάρχουν. Όταν το αλκοόλ έχει μετατραπεί σε ακεταλδεΰδη,  έχεις δηλητηριαστεί δηλ. έχεις hangover. H μέθη είναι το σύμπτωμα της δηλητηρίασης. H διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ παράλληλα σε έχει αφήσει αφυδατωμένο, κουρασμένο και με πονοκέφαλο.
  • Το ανοσοποιητικό σου έχει ενεργοποιηθεί. Όταν πίνεις αλκοόλ, το έντερο εντοπίζει ότι έχει ένα δηλητήριο μέσα του και πρέπει να το βγάλει οπωσδήποτε και σου προκαλεί φλεγμονές όπως μυϊκούς πόνους, ναυτία, πονοκέφαλους, που οδηγούν σε χρόνιες φλεγμονές και μπορούν να καταλήξουν σε διαβήτη και καρκίνους.

 

Γίνονται τα hangovers χειρότερα καθώς μεγαλώνουμε;

Καθώς μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας αδρανοποιείται οπότε το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συνέλθει από το αλκοόλ.

Το hangover εντείνεται με την ηλικία λόγω των αλλαγών στη δραστηριότητα της αλκοολικής αφυδρογονάσης. Καθώς μεγαλώνουμε, η αποτελεσματικότητα της ALDH μειώνεται. Αυτή η μείωση σημαίνει ότι η ακεταλδεΰδη παραμένει στο σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε πιο σοβαρά hangover. Οι γυναίκες παράγουν λιγότερη ALDH από τους άνδρες, επομένως περισσότερο αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μιας γυναίκας. Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι και οι δύο ευάλωτοι στο να πάθουν εγκεφαλικό που σχετίζεται με το αλκοόλ, αλλά για τις γυναίκες συμβαίνει τέσσερις φορές πιο γρήγορα. Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι και οι δύο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις από το αλκοόλ, αλλά συμβαίνει πιο γρήγορα στις γυναίκες. Οι γυναίκες επίσης εθίζονται στο αλκοόλ πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν λιγότερη ALDH, ειδικά όσο μεγαλώνουμε.

Η γήρανση και το συκώτι

Το συκώτι παίζει ζωτικό ρόλο στην επεξεργασία του αλκοόλ, αλλά η ικανότητά του να κάνει τη δουλειά του μειώνεται καθώς γερνάμε. Με την ηλικία, το ήπαρ σταδιακά συρρικνώνεται και χάνει μερικά από τα λειτουργικά του κύτταρα. Το συκώτι μπορεί να συρρικνωθεί έως και 40% στις γυναίκες. Αυτή η μείωση του μεγέθους του ήπατος βλάπτει την ικανότητά του να μεταβολίζει αποτελεσματικά το αλκοόλ, με αποτέλεσμα παρατεταμένα συμπτώματα hangover. Η γήρανση μειώνει επίσης τη ροή του αίματος στο ήπαρ, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά του να επεξεργάζεται το αλκοόλ και να απομακρύνει τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος.

Συσσωρευμένη Ζημιά

Τα χρόνια κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αθροιστική ηπατική βλάβη, όπως λιπώδες ήπαρ, ίνωση ή ακόμα και κίρρωση. Αυτές οι καταστάσεις μειώνουν τη συνολική ικανότητα του ήπατος να επεξεργάζεται το αλκοόλ και συμβάλλουν σε πιο σοβαρά hangover καθώς γερνάμε. Ένας άλλος παράγοντας είναι η συσσωρευτική επίδραση των ετών κατανάλωσης αλκοόλ. Η ικανότητα του σώματος να ανακάμψει από την πρόσληψη αλκοόλ μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, απλώς λόγω της παρατεταμένης έκθεσης. Ενώ οι άνθρωποι που πίνουν πολύ μπορεί να δημιουργήσουν μια ανοχή στο αλκοόλ, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα ποτά για να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα, αυτό όμως ισούται με περισσότερο άγχος στο σώμα και τα όργανα με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι που πίνουν λίγο έως μέτρια μπορεί να διαπιστώσουν ότι η ανοχή τους μειώνεται με την ηλικία, καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους στις επιπτώσεις του αλκοόλ και με αποτέλεσμα χειρότερο hangover.

Ορμονικές αλλαγές και εμμηνόπαυση

Για τις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ, επιδεινώνοντας το hangover. Η εμμηνόπαυση επιφέρει σημαντικές ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ, οδηγώντας συχνά σε αυξημένη ευαισθησία και πιο σοβαρό hangover. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η αϋπνία, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του hangover, καθώς η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να κάνει την ανάρρωση από το αλκοόλ ακόμη πιο δύσκολη. Το πρόβλημα μεγαλώνει γιατί παράλληλα το αλκοόλ επιδεινώνει όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αφού προκαλεί εφιδρώσεις, πονοκεφάλους, διακεκομμένο ύπνο, πρηξίματα, ψυχικές διακυμάνσεις και έλλειψη συγκέντρωσης, κάνοντας τις γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ σε προ εμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση να βιώνουν διπλά όλα τα δύσκολα συμπτώματα της περιόδου.

Μεταβολισμός οιστρογόνων και αλκοόλ

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να κυμαίνονται δραματικά. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επιβραδύνουν τη διάσπαση του αλκοόλ, οδηγώντας σε παρατεταμένη έκθεση στα τοξικά υποπροϊόντα του, όπως η ακεταλδεΰδη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα hangover. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες μεθούν πολύ περισσότερο όταν είναι στις γόνιμες μέρες.

 

Προγεστερόνη και Κεντρικό Νευρικό Σύστημα

Η προγεστερόνη έχει ηρεμιστική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα της προγεστερόνης μειώνονται, γεγονός που μπορεί να κάνει το κεντρικό νευρικό σύστημα πιο ευαίσθητο στις διεγερτικές επιδράσεις του αλκοόλ. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να συμβάλει σε πιο έντονα συμπτώματα hangover όπως άγχος, ευερεθιστότητα και διαταραγμένο ύπνο.

 

Το ποτό μπορεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική του ύπνου, μειώνοντας τον χρόνο που αφιερώνεται σε βαθιά, αναπλαστικά στάδια ύπνου και αυξάνοντας το πόσες φορές μπορεί να ξυπνήσει κάποιος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση που ήδη αντιμετωπίζουν διαταραχές του ύπνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύνθετη κόπωση και πιο σοβαρό hangover.

 

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τον ύπνο REM έως και 20%.  Αν βρεθήκατε ποτέ να λέτε «Δεν έχω κάνει κάτι, αλλά είμαι πολύ κουρασμένος/η» τώρα ξέρετε γιατί – απλά δεν κοιμάστε βαθιά, όταν πίνετε, ακόμα κι αν είναι μόνο ένα ή δύο ποτήρια. ”

 

Μπορώ να θεραπεύσω το hangover;

Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι. Το σώμα πρέπει να κάνει όλη τη διαδικασία απομάκρυνσης της ουσίας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις. Το νερό, οι ηλεκτρολύτες και τα παυσίπονα μπορεί να καταπραΰνουν κάπως τα συμπτώματα αλλά όχι να σε θεραπεύσουν γρηγορότερα.  Φάε αυγά και μπανάνες. Αυτά θα βοηθήσουν κάπως την κατάσταση.

Πώς μπορώ να αποφύγω το hangover;

Ο μόνος τρόπος είναι να μην πιεις. Τώρα αν δεν γίνεται αυτό, το να πιεις λιγότερο είναι ο επόμενος τρόπος.

Φάε πριν πιεις, μείωσε το αλκοόλ που θα βάλεις μέσα σου (βάλε πάγο, νερό) και πιες αργά.

Επίλεξε ανοιχτόχρωμα ποτά. Όσο πιο σκούρο το ποτό (κόκκινο κρασί, ουίσκι) τόσο πιο βαρύ το hangover!

 

Εάν είστε έτοιμοι να αλλάξετε τη σχέση σας με το αλκοόλ, δείτε τα προγράμματά μου εδώ.