Έχεις ψάξει ποτέ στο internet “Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω πρόβλημα με το αλκοόλ;» Έχεις κάνει κουίζ; Έχεις απαντήσει σε ερωτηματολόγια, όχι με τόσο αφοπλιστική ειλικρίνεια; Ναι; Κι εγώ! Αλλά πάντα έβρισκα από μόνη μου την απάντηση ότι δεν είχα πρόβλημα τελικά. Έπρεπε εννοείται να μην έχω πρόβλημα για να μπορώ να συνεχίσω να πίνω. Έτρεμα στην ιδέα ότι μπορεί και να έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσω.

Να σου κάτι δεν έχει νόημα να κουράζεσαι με πολλές ερωτήσεις. Μην το πολύ κουράζεις. Δε χρειάζεται να απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις για να δεις αν θα πρέπει να κάνεις κάτι με το πόσο μισείς πλέον να σου αρέσει να πίνεις. Είσαι ήδη πολύ κουρασμένος με το ψυχικό γυμνάσιο που υποβάλλεις τον εαυτό σου με τη σχέση σου με το αλκοόλ. Θα πιω, δε θα πιω σήμερα, καλά θα πιω αλλά λίγο, καλά άντε άλλο ένα, μα καλά παλί τα ίδια, γιατί δεν κρατήθηκες, τι το ήθελες πάλι και ήπιες τόσο κλπ κλπ, μάλλον δε χρειάζεται να συνεχίσω, τον ξέρεις και εσύ τον διάλογο.

 

Λοιπόν, άφησε το google search και κάνε στον εαυτό σου μόνο τις εξής τρεις ερωτήσεις:

1. Ποια είναι η πραγματική ανταμοιβή;

Γιατί το κάνεις αυτό? Τι πιστεύεις ότι σου δίνει αυτό το ποτήρι; Είναι υγρό θάρρος; Σου σβήνει το άγχος; Είναι το εισιτήριό σου για τη ζώνη διασκέδασης; Νιώθεις ότι είναι το εισιτήριο σου στην παρέα; Δεν θα σε «παίζουν» οι φίλοι σου διαφορετικά; Να σε ρωτήσω όμως λειτουργεί πραγματικά; Όντως σου προσφέρει αυτά που νομίζεις ότι σου προσφέρει ή απλώς θυμάσαι πώς πέρναγες κάποτε και κρατάς μια παλιά ανάμνηση κολλημένη σε ένα τώρα που απέχει πολύ από το πόσο ωραία ήταν τότε που δεν είχες και τόσες τύψεις που δεν έβλαπτες και τόσο τον εαυτό σου; Παλιά άντεχες περισσότερο τα hangover είναι αλήθεια. Τώρα; Να πούμε σκληρές αλήθειες; Ναι δεν μπορείς να ξαναγυρίσεις στο τότε… Τώρα το συκώτι σου έχει κάνει πολλλλλέεεεςςςς υπερωρίες δεν μπορεί να είναι το ίδιο. Στο τώρα σου, λοιπόν, είναι το θέμα κατά πόσο τελικά το αλκοόλ - τώρα - σου δίνει αυτά που νομίζεις ότι σου δίνει. Στα δίνει; Και με τι κόστος;

2. Με τι θα αντάλλασσες το αλκοόλ;

Φαντάσου κάποιος να σου πρόσφερε ένα εκατομμύριο ευρώ για να σταματήσεις να... (συμπλήρωσε το κενό), π.χ. τρως ένα φαγητό που λαχταράς ή να αγοράζεις αντικείμενα που σε εξιτάρουν. Θα το δεχόσουν το εκατομμύριο; Να μην ξανά φας πίτσα ας πούμε. Ένα εκατομμύριο ευρώ! Δεν θα τα έπαιρνες; Τώρα φαντάσου ότι σου προσφέρουν ένα εκατομμύριο ευρώ για να μην ξαναπιεις ποτέ.Τώρα; Δίστασες να απαντήσεις; Η απάντησες κατευθείαν «ΟΧΙ με τίποτα δε θα σταματούσα τώρα!». Πόσο συνυφασμένος τελικά είσαι με αυτή τη συνήθεια; Διαχωρίζεις το αλκοόλ από τον εαυτό σου ή νιώθεις ένα τίποτα χωρίς αυτό και άρα δεν μπορείς να το βγάλεις από τη ζωή σου για κανένα λόγο. Κι όταν το βγάζεις για λίγο καιρό, αναγκαστικά, είσαι πραγματικά δυστυχισμένος και το θέλεις πίσω εδώ και τώρα για να υπάρχεις. Θέλω να σου θυμίσω σε αυτό το σημείο μια πολύ μεγάλη αλήθεια που φυσικά το αλκοόλ σε κάνει να την ξεχνάς και μάλιστα γρήγορα. Δεν γεννήθηκες με την ανάγκη να πίνεις, το έμαθες και όπως το έμαθες μπορείς να το ξεμάθεις. Ακούγεται ακραίο; Πίστεψε με γίνεται.

3. Τι σε κρατά όμηρο;

Και οκ, είσαι απόλυτα τελικά συνδεδεμένος με το υγρό αυτό. Μήπως πρέπει να δεις ξεκάθαρα πόσο εγκλωβισμένος είσαι στο υγρό που υπάρχει μέσα στο ποτήρι σου; Τι σε εμποδίζει να το δεις για αυτό που είναι; Τι είναι πραγματικά; Ένα καρκινογόνο τοξικό υγρό που σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να υπάρχεις χωρίς αυτό, δεν θα έχεις φίλους χωρίς αυτό, δεν θα μπορείς να ξαναπας στην ταβέρνα χωρίς αυτό, δεν θα μπορείς να κοιμηθείς χωρίς αυτό, να κάνεις sex χωρίς αυτό, να απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς αυτό. Και πώς μπορείς να θεωρείς τόσο σημαντικό ένα υγρό που σε κάνει τελικά να πιστεύεις πόσο ασήμαντος είσαι χωρίς αυτό; Άκουσε με, μπορείς να τα κάνεις όλα χωρίς αυτό και μάλιστα καλύτερα. Μήπως έχει έρθει η ώρα να αποσυμπιέσουμε μαζί αυτούς τους φόβους για να αρχίσεις πάλι να απολαμβάνεις τη ζωή ακριβώς όπως την θέλεις εσύ και να μη σε κάνει ό, τι θέλει ένα ζουμί σαπισμένων φρούτων και σιτηρών που έχεις μέσα στο ποτήρι σου;

Απάντησέ μου σε αυτό το e-mail και πες μου ειλικρινά νιώθεις ότι έχεις θέμα με το αλκοόλ και φοβάσαι να το παραδεχτείς;

Θέλω να βοηθήσω!

 

Έλα να τα πούμε, θα είναι το πιο γενναίο και το πιο μεταμορφωτικό ταξίδι που θα έχεις κάνει ποτέ.

 

ΧΧ

Γιούλη