Πόση διαφορά μπορεί πραγματικά να κάνει το ένα ή τα δύο ποτά;

 

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο κατά πόσο η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει την παραγωγικότητα και την απόδοσή σας.

Από τη Γιούλη Ψαρράκη

 

Μελέτες δείχνουν ότι ένα ποτό είναι αρκετό για να διακυβεύσει την ποιότητα του ύπνου σας, μειώνοντας τον κρίσιμο χρόνο ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών) και προκαλώντας σας να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα νιώθοντας λίγο κουρασμένοι και ευερέθιστοι.

Το αλκοόλ είναι επίσης καταθλιπτικό, που σημαίνει ότι επιβραδύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και βλάπτει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Με την παρεμβολή στα μονοπάτια επικοινωνίας του εγκεφάλου σας, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται και αποθηκεύει πληροφορίες.

Ακόμη και το λίγο ποτό είναι αρκετό για να οδηγήσει σε μειωμένη γνωστική λειτουργία, πολύ αργότερα από τη στιγμή της κατανάλωσης. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι μόλις ένα έως δύο ποτά την ημέρα συνδέονταν με συρρίκνωση στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μάθηση και τη γνωστική λειτουργία.

Και αυτό δεν λαμβάνει καν υπόψη τι κάνει το αλκοόλ στο σώμα σας. Μόνο από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ινσουλίνης, να διαταράξουν την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, να αυξήσουν τα επίπεδα ορμονών του στρες, να συμβάλουν στην αύξηση βάρους, να προκαλέσουν φλεγμονές και έναν χείμαρρο άλλων ανεπιθύμητων φυσιολογικών επιπτώσεων, στραγγίζοντας τα επίπεδα ενέργειάς σας και μειώνοντας την υγεία και την ευεξία σας με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορούν τα ένα – δυο ποτάκια να επηρεάσουν την απόδοσή σας;

Πολλές φορές δεν παίρνετε τις κατάλληλες αποφάσεις σε συμφωνίες επειδή αισθάνεστε κάπως ληθαργικοί και με εγκεφαλική ομίχλη, ενώ συχνά αναβάλετε τις σημαντικές αποφάσεις για αργότερα, που θα νιώθετε καλύτερα, χωρίς βέβαια να έρχεται αυτή η στιγμή συχνά.

Μπορεί να σας φαίνεται αδιάκριτο αυτό που θα πω αλλά τελικά αυτά τα επιπλέον πέντε έως 10 κιλά που κουβαλάτε από την κατανάλωση επιπλέον 300 θερμίδων την ημέρα, σάς κάνουν να νιώθετε κάπως λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό σας. Μπορεί αυτή η διαρκής μάχη σας με τα κιλά να σας κάνei πιο ανασφαλείς και να μην αποδίδετε όσα θα αποδίδατε αν νιώθατε στο φουλ την αυτοπεποίθησή σας.

Η απλή αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ είναι τοξικό για το σύστημά μας και τρώμε παραπάνω με το κάθε ποτό που καταναλώνουμε. Όταν φτάσουμε στα 40 μας, αν όχι νωρίτερα, το σώμα και το μυαλό μας αρχίζουν να αντικατοπτρίζουν τον συσωρευτικό αυτό αντίκτυπο των περιττών θερμίδων.

Συχνά λέω ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πλήρως το πόσο επιζήμιο είναι το αλκοόλ, επειδή η φθορά που προκαλεί στο σώμα είναι αργή αλλά σταθερή και σίγουρα με αυξητική τάση. Όπως μια βρύση ενέργειας που «χάνει» για πολλά χρόνια και έτσι φτάνουμε στο σημείο σημείο που είμαστε κουρασμένοι όλη την ώρα, έχουμε πάρει βάρος, έχουμε χάσει το focus μας και το όραμα για μία καλύτερη ζωή. Η αλήθεια είναι ότι νιώθετε πολύ κουρασμένοι για να προσπαθήσετε να φτάσετε εκεί που πραγματικά θέλετε. Συνήθως φτάνετε μέχρι τον καναπέ, γιατί ήταν πολύ δύσκολη η μέρα και σκέφτεστε κάθε βράδυ που πίνετε το ποτάκι σας για να χαλαρώσετε «αύριο, ίσως αύριο να είναι καλύτερα…»

Το να πίνετε, έστω και μέτρια, επί σειρά ετών σας προκαλεί τελικά τεράστιες απώλειες στην απόδοση, την επιτυχία, τα έσοδα, την ευτυχία και την ολοκλήρωση σας.

Τώρα σκεφτείτε τι μπορεί να αλλάξει χωρίς αυτό το ένα καθημερινό ποτό. Θα κοιμάστε καλύτερα. Θα αισθάνεστε σίγουρα καλύτερα συνολικά. Θα έχετε επιπλέον ενέργεια. Η συγκέντρωσή σας θα είναι πιο έντονη. Θα είστε πιο ευγενικοί και αφοσιωμένοι σε ό,τι κι αν καταπιάνεστε. Η πειθαρχία που θα καλλιεργείτε από την απόρριψη του ποτού μεταφέρεται και σε άλλα μέρη της ζωής σας και μπορείτε να εφαρμόσετε μεγαλύτερο επίπεδο αυτοελέγχου για την επίτευξη των στόχων σας.

Πράγμα που επιτέλους δίνει ώθηση στην αυτοπεποίθησή σας. Όλες αυτές οι μικρές, σωρευτικές καθημερινές βελτιώσεις αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σας στην παραγωγικότητα και την απόδοση που επιθυμείτε, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αυτοβελτίωσή σας!

Τώρα...τι θα κάνεις; Μήπως έχει έρθει η ώρα να κάνεις ένα ουσιαστικό δώρο στον εαυτό σου και να μην πιεις αυτό το ποτάκι το βράδυ για να «χαλαρώσεις», για να μπορέσεις, τελικά, το πρωί να ξεκινήσεις τη μέρα ως νικητής;

ΧΧ

Γιούλη