Επηρεάζει το αλκοόλ τις σχέσεις μας;

Από τη Γιούλη Ψαρράκη

Η ξερή απάντηση είναι ναι. Μάλλον όχι σκέτο ναι…ναι τελείως!

Αλλά ας το δούμε λίγο καλύτερα. Πολλοί άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί μου θέλουν συμβουλές γιατί οι άντρες τους πίνουν πολύ, ή αντίστοιχα οι γυναίκες τους πίνουν πολύ και γίνεται το βράδυ στο σπίτι μακελειό και δεν είναι λίγα τα ενήλικα παιδιά μιας οικογένειας που με έχουν προσεγγίσει ζητώντας βοήθεια αφού η μαμά ή ο μπαμπάς τους έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ, γεγονός που οι ίδιοι αρνούνται, και ολόκληρη η οικογένεια δυστυχώς υποφέρει από αυτή τη νοσηρή «συνήθεια».

Αλλά δεν θα το πάω μακριά και στη δική μου οικογένεια δεν άρεσε αυτή η συνήθεια. Και αυτό όχι γιατί έπινα πάρα πολύ και συνέχεια, ούτε κατά διάνοια, αλλά δε χρειάζεται πολύ αλκοόλ για να καταλάβουν οι γύρω σου ότι αλλάζεις κάθε φορά που πίνεις, ότι γίνεσαι κάποιος άλλος από αυτό που είσαι ότι μυρίζεις σαν καπηλειό. Ειδικά όταν εκείνοι δεν πίνουν όσο πίνεις εσύ, όπως ο άντρας μου για παράδειγμα ή τα παιδιά σου που δεν πίνουν τουλάχιστον ακόμα, ποτέ. Αν πίνει στο ζευγάρι πίνουν και οι δύο, το πρόβλημα ανάμεσά τους, δεν είναι εμφανές αλλά στα παιδιά είναι και μάλιστα πολύ. Ναι, τα παιδιά καταλαβαίνουν αμέσως πότε δεν είσαι πια δικός/ια του και ναι δεν αντέχουν τις περισσότερες φορές ούτε τα θαμπά σου μάτια, ούτε τη «σπασμένη» δυνατή φωνή σου, ούτε τη μυρωδιά σου όταν τα κοιμίζεις και τους λες καληνύχτα ζέχνοντας αλκοόλ. Κάνε το πείραμα, μην πιεις μια φορά και πήγαινε να μιλήσεις με κάποιον που έχει πιει και δες πώς είναι να μιλάς από κοντινή απόσταση με κάποιον που έχει πιει, θα το θυμάσαι για πάντα. Το οφείλεις αυτό στα παιδιά σου και στους κοντινούς σου ανθρώπους, να ξέρεις πώς μυρίζεις όταν έχεις πιει.

Πολλοί, όμως, μου λένε «μα το αλκοόλ είναι αυτό που μας ενώνει με τον σύντροφό μου, έτσι μιλάμε, έτσι βγαίνουμε, έτσι κάνουμε sex, ανοιγόμαστε… Θα πάμε στο εστιατόριο και θα ανοίξουμε ένα μπουκάλι perrier

Είναι, όμως, τελικά το αλκοόλ αυτό που μας ενώνει με τους συντρόφους μας ή είναι αυτό που μας απομακρύνει; Κι αν δεν μπορείς να κάτσεις στο εστιατόριο με το σύντροφό σου με ένα μπουκάλι perrier, μήπως τελικά δεν μπορείς απλά να κάτσεις με τον σύντροφό σου;

Και ναι το ξέρω. Οι γυναίκες επωμίζονται πάρα πολλούς ρόλους και οι άντρες πάρα πολλές ευθύνες οπότε είναι λογικό να θέλουν να τελειώνουν τη μέρα τους με το να μοιράζονται ένα ποτήρι κρασί με το φαΐ και να λένε τα νέα τους. Αν όμως δεν μιλάμε για ένα ποτήρι κρασί αλλά για ένα μπουκάλι και μάλιστα πολλές φορές για ένα μπουκάλι ο καθένας, πιστεύεις ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεσαι πιο κοντά ή απομακρύνεσαι τελικά αρχικά από εσένα, πόσο μάλλον από το σύντροφό σου;

Το αλκοόλ είναι ένας μετατροπέας συμπεριφοράς, συναισθημάτων και διάθεσης. Αν έχεις μάθει να συνδέεσαι με τον σύντροφό σου μέσα από έναν άλλο δικό σου εαυτό πιστεύεις ότι βασίζεις τη σχέση σου πάνω σε αυθεντικά θεμέλια;

Και πώς καταλαβαίνεις ότι ίσως τελικά η σχέση σου στηρίζεται στο αλκοόλ λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε:

  1. Υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις διάθεσης: η βραδιά σου ξεκινά με έναν εκνευρισμό (που συνήθως τον ρίχνεις στην ένταση της ημέρας και όχι στην ανησυχία που σου προκαλεί το «έλα άντε να τελειώνουμε με τα διαδικαστικά -μπάνια, μαγείρεμα-παιδιά- να ανοίξουμε ένα μπουκάλι κρασί να τελειώνουμε», για να έρθει η κατανάλωση αλκοόλ να νιώσεις ότι επικοινωνείς με τον άλλο (ανεξάρτητα από αυτά που λέτε) και σιγά σιγά και όσο περνά η επήρεια του αλκοόλ να έρχεται ξανά ο εκνευρισμός και η βραδιά να τελειώνει συνήθως με έντονους καβγάδες, γιατί ο άλλος/η δεν σε καταλαβαίνει, που πάλι τα κάνεις εσύ όλα και δε σε σκέφτεται καθόλου, που είναι αχάριστός/η κλπ κλπ.
  2. Οι έντονοι καυγάδες, λοιπόν, ο θυμός, η επιθετικότητα και το βρίσιμο πολύ βρίσιμο, ενίοτε και σπάσιμο (αναλόγως με την κατανάλωση), είναι σίγουρα ένα red flag ότι το αλκοόλ έχει ισχυρή θέση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Φυσικά οι έντονοι καβγάδες θα δώσουν τη θέση του την επόμενη μέρα στις τύψεις, τις ενοχές, τις συγνώμες και στην πολύ μεγάλη δόση αυτολύπησης. Ειδικά όταν υπάρχουν κενά μνήμης και δεν θυμάσαι καν τι έχεις πει στον τσακωμό (Εγώ δηλαδή). Σταματάνε οι καβγάδες όταν σταματάς να πίνεις; Όχι απαραίτητα αλλά σίγουρα αλλάζει η ένταση, αλλάζουν οι λόγοι και κυρίως γίνονται λιγότεροι και με ουσία, τσακώνεσαι όταν υπάρχει λόγος και σε ενδιαφέρει να βρεις λύση για το θέμα που σε απασχολεί, δεν τσακώνεσαι για τον καβγά αυτόν κάθε αυτόν…
  3. Επόμενο πολύ σημαντικό red flag: Είμαι πραγματικά χαρούμενος με τον/τη σύντροφο μου μόνο όταν πίνω. Καμία άλλη δραστηριότητα δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, όλα φαίνονται βαρετά.
  4. Άρα… κάθε δραστηριότητα που κανονίζω πρέπει να εμπεριέχει ή να καταλήγει σε αλκοόλ. Θέατρο και μετά αλκοόλ, φαΐ και αλκοόλ, παιδικό πάρτι και αλκοόλ, βόλτα στο δάσος και πικ νικ με μπύρες κλπ. Όταν όλες οι κοινωνικές μου δραστηριότητες εμπεριέχουν εμένα ή το/την σύντροφό μου με μεταποιημένη συμπεριφορά και διάθεση, αλήθεια πότε συναναστρέφομαι πραγματικά με τον σύντροφό μου;
  5. Οικονομικά προβλήματα. Το αλκοόλ και οι δραστηριότητες με αλκοόλ στοιχίζουν και μάλιστα πολύ.  Επίσης αν η κατανάλωση είναι μεγάλη μπορεί να υπάρξουν και σοβαρά προβλήματα στον επαγγελματικό τομέα, επηρεάζοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό. Κόκκινο πανί λοιπόν για μία σχέση.
  6. Σεξουαλικά προβλήματα. Το αλκοόλ προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία. Προβλήματα στύσης στους άντρες και χαμηλή λίμπιντο για τις γυναίκες. Η έλλειψη σεξ κάνει το ζευγάρι να νιώθει ματαίωση, συναισθηματική απουσία και μπορεί να το οδηγεί στην εύρεση άλλων συντρόφων που ενδεχομένως θα καλύψουν το κενό.

Το πρόβλημα είναι ότι όσο το ζευγάρι αποφασίζει να πιει για να βγάλει από πάνω του την ένταση της ημέρας, να πιει για να ξεχάσει τα προβλήματα, να πιει για να βγει και να κοινωνικοποιηθεί, να πιει για να αντέξει τις δύσκολες συζητήσεις, να πιει για να αντέξει να παιδιά του, να πιει για να πολεμήσει τη μοναξιά στο γάμο, να πιει για ξεχάσει τις επαγγελματικές προκλήσεις, να πιει για να νιώσει ότι επικοινωνεί με τον άλλο, τότε δεν μπορεί να μην κάνει τίποτα χωρίς να πιει. Και πιστεύεις ότι το ένα ποτηράκι κρασί μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά σε όλα τα παραπάνω προβλήματα; Όχι βέβαια και έτσι πίνεις παραπάνω για να τα αντιμετωπίσεις όλα και έρχεται η κατάχρηση και η κατανάλωση θα μεγαλώνει όσο αυξάνονται τα προβλήματα και τα προβλήματα θα αυξάνονται όσο δεν τα λύνεις και ναι δεν μπορείς να τα λύσεις πίνοντας γιατί πίνοντας τα αποφεύγεις και κάπως έτσι διαιωνίζεται το πρόβλημα.

Οκ και τι μπορώ να κάνω;

Καταρχήν να πάρεις μία απόσταση από το δεκανίκι που έχεις βάλει στη σχέση σου. Κάντε μαζί ένα fasting από το αλκοόλ και δείτε πώς είναι η σχέση σας στα αλήθεια. Ακούγεται τρομακτικό; Είναι. Δεν θα πω ψέματα. Αν θέλεις να ζεις με το σύντροφό σου στο ψέμα συνέχισε να πίνεις. Ή σταμάτα για λίγο καιρό για μια εβδομάδα, ιδανικά για ένα μήνα, δείτε μαζί ποιοι είστε, δεθείτε ξανά, στηρίξτε ξανά τη σχέση σας με γερά θεμέλια και μην ζείτε με θολές αναμνήσεις κάθε σαββατοκύριακο.

Όταν καταναλώνεις σταθερά τον μετατροπέα συναισθημάτων και συμπεριφοράς δεν έχεις μία σχέση με αυθεντικότητα. Βγάλε τα παραμορφωτικά γυαλιά ωραιοποίησης της σχέσης σου για να δεις πραγματικά πώς είναι η σχέση σου. Θέλεις να έχεις μία σχέση που πραγματικά γεμίζει εσένα ή γεμίζει τα κουτάκια σου και το χρόνο σου;

Κανονίστε κάποιο hobby ή κάποια δραστηριότητα μαζί. Ξεκινήστε περπατηματάκι κάθε απόγευμα ή κάποιες μέρες την εβδομάδα ούτως ώστε να έρθετε πιο κοντά μιλώντας, να υπάρχει η κίνηση που σας αποσυμφορίζει, το περιβάλλον που σας χαλαρώνει και σίγουρα να μην καταλήγει η βόλτα σε ένα μπουκάλι κρασί.

Ζητείστε βοήθεια σε ένα σύμβουλο. Δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια είναι ένδειξη δύναμης και απόδειξη ότι πραγματικά θέλετε ο ένας τον άλλο.

Πάνω από όλα δείτε την αλήθεια. Είναι άδικο για εσάς πρώτα από όλα να μοιράζεστε τη ζωή σας με κάποιον που δεν θέλετε ή δεν θυμάστε καν αν τον/την θέλετε και δηλητηριάζεστε διαρκώς για να αντέχετε. Αν δεν είναι αυτό φυλακή τότε τι;

Αν νιώθεις ότι το αλκοόλ είναι το βασικό θέμα στη σχέση σου, που σε κρατά μακριά από τον/τη σύντροφό σου και θέλεις την κατάλληλη καθοδήγηση για να κάνεις πάλι τη σχέση σου λειτουργική, κλείσε ένα δωρεάν discovery call.

Μίλα με τον/την σύντροφό σου, μπορούμε να δουλέψουμε ένα πρόγραμμα για ζευγάρια παρέα. Θα χαρώ να σας ακούσω για να βρούμε τη λύση που θα σας αλλάξει την καθημερινότητα.

Είμαι πάντα εδώ.

ΧΧ

Γιούλη