Πόσο S.M.A.R.T είσαι;

🌸 Είσαι έτοιμ@ να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το αλκοόλ και να αγκαλιάσεις μια ζωή πληρότητας και ενδυνάμωσης;

Ας το δούμε αυτό χρησιμοποιώντας τον καθορισμό στόχων με τη μέθοδο SMART που ευθυγραμμίζονται απόλυτα με το ταξίδι σου.

Η επιτυχία σε κάθε προσπάθεια εξαρτάται από το καθορισμό σαφών και εφικτών στόχων. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καθορισμού στόχων είναι η μέθοδος S.M.A.R.T. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και σε βοηθά να παραμείνεις σε ένα καλό δρόμο και να επιτύχεις σημαντικά αποτελέσματα.

Αποτελεί ένα ακρωνύμιο όπου ο στόχος θα πρέπει να είναι: 

  • S= Specific (Συγκεκριμένος)
  • M= Measurable (Μετρήσιμος)
  • A= Achievable (Επιτεύξιμος)
  • R= Relevant (Σχετικός)
  • T= Time bound (Χρονικά οριοθετημένος)

 

Ας δούμε πώς μπορεί να προσαρμοστεί στο δικό σου ταξίδι αλλαγής της σχέσης σου με το αλκοόλ:

S - Συγκεκριμένος: Θέσε έναν ξεκάθαρο στόχο. 🎯 Για παράδειγμα, «Κάνω ένα διάλειμμα από το αλκοόλ για να εντοπίσω και να διαχειριστώ πιο αποτελεσματικά τις έντονες λαχτάρες μου». Δεν έχει να κάνει μόνο με το να σταματήσεις και να κρατιέσαι με νύχια και δόντια μακριά του. Ούτε να λες βαρύγδουπες ατάκες του τύπου δεν θα ξαναπιω ποτέ.  Έχει να κάνει με το να καταλάβεις τι κρύβεται πίσω από τη συνήθεια. Τι συμβολίζει για σένα το αλκοόλ; Αυτό πρέπει να καταλάβεις.

 

M - Μετρήσιμο: Παρακολουθήστε την πρόοδό σου. 📓 Δεσμεύσου να κρατάς ημερολόγιο στο τέλος της ημέρας για όσο καιρό έχεις πει ότι θα κάνεις διάλλειμα, αναλογιζόμεν@ τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκομίζεις από αυτή τη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να είναι εκατό σελίδες. Γράψ’το και στο κινητό σου ακόμα αν σε βολεύει αλλά μάζεψε στοιχεία για αυτή τη σχέση. Δες πότε και γιατί σου ξυπνούν οι έντονες λαχτάρες για κατανάλωση αλκοόλ. Είναι μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, ένας άνθρωπος, το τέλος της δουλειάς;  Τελικά ήπιες ή δεν ήπιες; Πώς ένιωσες και στις δύο περιπτώσεις. Κράτα data. Θα σε βοηθήσουν σημαντικά να εξερευνήσεις σε βάθος τη σχέση σου σε συνειδητό επίπεδο. Η συνήθεια λειτουργεί αυτόματα, βγες από τον αυτόματο πιλότο για να δεις τι σου συμβαίνει.

 

A - Εφικτό: Πίστεψε στις ικανότητές σου. 💪 Ο στόχος σου πρέπει να σε προκαλεί αλλά να παραμένει εφικτός. Εάν αισθάνεσαι ό,τι όλο είναι πολύ τρομακτικό, το μυαλό σου μπορεί να αντισταθεί. Χώρισε το σε διαχειρίσιμα βήματα που είναι ρεαλιστικά και εφικτά. Ξεκίνα με μία εβδομάδα και δες πώς πάει. Μην το κάνεις όμως με κλειστά τα μάτια, σβήνοντας μέρες και περιμένοντας πότε θα ξαναπιεις. Δεν το κάνεις για να περιμένεις πότε θα ξαναπιεις, το κάνεις για να ζεις τώρα, το κάνεις για να δεις πώς είναι και από την άλλη μεριά, το κάνεις για να δεις ποια είναι η σχέση σου τελικά με αυτή την ουσία, από τι σε κρατάει πίσω; Γιατί νιώθεις τόσο άσχημα τελικά με τον εαυτό σου κάθε φορά; Εκμεταλλεύσου αυτό το χρόνο για να μάθεις περισσότερα πράγματα για σένα και το αλκοόλ. Κάνε παράλληλα το πρόγραμμα της μίας εβδομάδας, δώσε απαντήσεις στον εαυτό σου, μάθε ποιος είναι ο κύκλος της συνήθειας, γιατί πίνεις πάντα παραπάνω από όσο θες, ποιες είναι οι πεποιθήσεις που έχεις κλειδώσει με το αλκοόλ και νιώθεις ότι θα είσαι μισ@ μακριά του; Πώς μπορείς αν αντιμετωπίσεις τις έντονες λαχτάρες που ξυπνούν το απόγευμα; Κάνε ένα διάλλειμα από το αλκοόλ αλλά μάθε καινούργια πράγματα αν θέλεις πραγματικά να αλλάξεις αυτή τη σχέση. Το πρόγραμμα θα σου δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για να το κάνεις και θα σε εξοπλίσει με εργαλεία για να μην κάνεις επιδερμικά την προσπάθεια. Είμαι σίγουρη ότι και στο παρελθόν έχεις σταματήσει να πίνεις για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά έχεις ξανα ξεκινήσει χωρίς μεγάλες διαφορές. Πρέπει να το κάνεις διαφορετικά για να δεις διαφορά και η διαφορά εδώ είναι η νέα γνώση. Κάνε το πρόγραμμα. Μόνο κερδισμένος θα βγεις.

 

R - Σχετικό: Συνδέσου με το βαθύτερο γιατί σου. 🌟 Ρώτησε τον εαυτό σου, «Πώς θέλω να νιώθω σε σχέση με το αλκοόλ; Ποιος είναι ο απώτερος στόχος μου; Θέλω να νιώθω ελευθέρ@; Να είναι μικρό και αδιάφορο στην ζωή μου; Να μπορώ να ορίζω εγώ αυτή τη σχέση και όχι εκείνο». Αυτό δεν αφορά μόνο την πράξη του να πίνεις λιγότερο. Έχει να κάνει με το πώς ευθυγραμμίζεται η νέα σου επιθυμία για μία ζωή, όπου το αλκοόλ δε θα είναι το βασικό της στοιχείο, με το όραμα και τις αξίες σου που θέλεις να διέπουν τη ζωή σου τώρα. Πίστεψέ με μακριά από το αλκοόλ, τον άρχοντα της αναβλητικότητας, το όραμα σου και η δύναμή σου να το κατακτήσεις θα επιστρέψουν!

 

T - Time-Bound: Όρισε μια γραμμή χρόνου. Δούλεψε με μικρές, σταδιακές περιόδους για να δώσεις ώθηση όσο περνά ο καιρός. Είτε είναι μια εβδομάδα, ένας μήνας ή περισσότερο, ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο σε βοηθά να εστιάσεις και να γιορτάζεις την πρόοδό σου. Όσο προχωράς τα ευεργετήματα της χωρίς αλκοόλ ζωής, η υπέροχη ενέργεια που θα έχεις, ο θρεπτικός ύπνος, το αίσθημα αυτοπεποίθησης που θα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, η νέα συναρπαστική ζωή που θα ζεις μακριά από μία τόσο βλαβερή και τοξική ουσία, θα σε κάνουν να μη θέλεις με τίποτα να γυρίσεις πίσω στα δύσκολα πρωινά, στο στεγνό στόμα, το πρησμένο σώμα, στον ατελείωτο πονοκέφαλο, τη χαμηλή διάθεση και τη ζωή γεμάτη τύψεις και ενοχές. Ο χρόνος θα κυλά μόνο υπερ της νέας σου επιλογής ζωής και το καλύτερο… θα το ζεις μακριά από το αλκοόλ, επειδή θα το επιλέγεις και όχι επειδή θα κρατιέσαι.

 

Η έναρξη αυτού του ταξιδιού δεν έχει να κάνει μόνο με το να μην πίνεις. Αυτό είναι το τέλος. Ξεκινάς μία περιπέτεια ανακάλυψης του τι θα πει πραγματικά ζωή και τελικά καταλήγεις στο να επιλέγεις να μην πίνεις γιατί έχεις δει ξεκάθαρα ότι το αλκοόλ σε κρατά μακριά από την βέλτιστη πλευρά του εαυτού σου. Θα είσαι στα καλύτερα σου και θα θέλεις να γυρίσεις πίσω στα χειρότερα; Με τίποτα! Η έναρξη του ταξιδιού έχει να κάνει με την αυτοανακάλυψη, την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του εαυτού σου. Δεν αλλάζεις απλώς μια συνήθεια. Αλλάζεις τη ζωή σου. Μπορείς να κρατιέσαι μακριά από το ποτό για κάποιο χρονικό διάστημα αυτό είναι το εύκολο, αυτό που επιθυμώ για σένα δεν είναι να απέχεις από το αλκοόλ. Είναι να φτιάξεις μία ζωή από την οποία δε θα θέλεις με τίποτα να δραπετεύσεις. Θα θέλεις να απολαμβάνεις την κάθε της στιγμή. Και πίστεψε με σε μία τέτοια ζωή δεν χωράει μία ουσία που σβήνει την λάμψη σου και σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν μπορείς να καταφέρεις να ζεις με την ψυχή σου μακριά της. Μπορώ να σε ενισχύσω με τα εργαλεία που χρειάζεσαι για μία αλλαγή με διάρκεια. Σου αξίζει να ζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι δεν είναι;

 Ας το κάνουμε! 💖

XX