5 σημάδια που σου δείχνουν ότι μπορεί να είσαι ένας
gray area drinker - και τι μπορείς να κάνεις γι 'αυτό.
Από τη Γιούλη Ψαρράκη
Ήμουν μία gray area drinker. Πριν σταματήσω το ποτό οριστικά, σταματούσα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία συχνά για μέρες ή το περιόριζα και μετά από λίγο έλεγα στον εαυτό μου: «Γιατί είσαι τόσο αυστηρή με σένα; Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι τόσο πολύ με το πόσο θα πιεις. Σιγά πίνε ένα κρασάκι όταν βγαίνεις, δε χρειάζεται τόση τιμωρία, μπορείς να πιεις ένα», αλλά τελικά πάντα αυτό το ένα έδινε τη θέση του σε πολλά. Και μπορεί να μην συνέβη τίποτα "κακό" ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μου, όπως το να αρρωστήσω σοβαρά ή να χτυπήσω, να τρακάρω, να μην μπορώ να πάω στη δουλειά μου, πάντα ήμουν πλήρως λειτουργική, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι δεν με προβλημάτιζε το θέμα. Οι gray area drinkers συνήθως δεν χρειάζεται να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα αποτοξίνωσης και σίγουρα πιστεύουν ότι οι ΑΑ δεν είναι μία λύση για αυτούς. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν σκέφτονται συνέχεια το πόσο πίνουν, παλεύοντας διαρκώς με την ανησυχία. Τη στιγμή που αρχίζεις να ανησυχείς εσωτερικά για το αν έχεις πρόβλημα με το αλκοόλ, είναι η στιγμή που ξεκινάει το πρόβλημα, το πού θα το φτάσεις εξαρτάται από τον καθένα ξεχωριστά. Δυστυχώς, η έλλειψη ενημέρωσης και η κανονικοποίηση της κατάχρησης αλκοόλ οδηγεί την προβληματική κατανάλωση σε ανησυχητικά επίπεδα, ειδικά μεταξύ των γυναικών σήμερα.
Ξέρω, λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι να ζητήσει αλλά και να βρει εξειδικευμένη υποστήριξη κάποι@ με αντίστοιχο θέμα στην Ελλάδα σήμερα. Γι’ αυτό και αποφάσισα να πάρω και 2η πιστοποίηση ως Alcohol Freedom Coach, αυτή τη φόρα με εξειδίκευση πλέον στο coaching που αφορά τους gray area drinkers, από την κορυφαία Coach Trainer του είδους την Jolene Park, για να μπορώ να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ στους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Και αυτό γιατί ξέρω από πρώτο χέρι ότι όταν είσαι gray area drinker δεν μπορείς ευκολά να ζητήσεις βοήθεια, αφού δεν είσαι αλκοολικός, αλλά ταυτόχρονα νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά και μέσα σου ανησυχείς ότι έχεις πρόβλημα με το αλκοόλ, αλλά πού να το πεις και ποιος να σε πιστέψει όταν οι περισσότεροι γύρω σου πίνουν το ίδιο ή και παραπάνω από σένα… είναι τεράστια η μοναξιά των gray area drinkers και γι’ αυτό θέλησα να μιλήσω εκ μέρους όλων για να ξέρει όποιος ανήκει σε αυτή την κατηγορία ότι όχι μόνο δεν είναι μόν@ ... αλλά ότι είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί.
Δες, λοιπόν, εδώ τα 5 βασικά σημάδια που προμηνύουν ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία:
Ανησυχείς σιωπηλά, μετανιώνεις και μπαίνεις σε σκέψεις για το πόσο πίνεις.
Ξυπνάς τις πρώτες πρωινές ώρες νιώθοντας τύψεις για το πόσο ήπιες πάλι το προηγούμενο βράδυ, αλλά λειτουργείς καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάνεις την προπόνησή σου, κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή ή επιλέγεις ένα «υγιεινό» τρόπο ζωής. Άλλες μέρες, ωστόσο, βιώνεις χαμένα πρωινά και σαββατοκύριακα, αισθάνεσαι πείνα και θυμό για αμελητέα πράγματα και ενώ φαίνεται ότι διασκεδάζεις όταν πίνεις, εσύ ξέρεις ότι μετανιώνεις πάρα πολλές φορές για το πόσο ήπιες. Αυτό που συμβαίνει εσωτερικά σχετικά με το ποτό σου είναι διαφορετικό από αυτό που παρουσιάζεται εξωτερικά.
2. Πίνεις ανάμεσα στα δύο άκρα.
Δεν είσαι πότης σε τελικό στάδιο, που χάνεις τα πάντα - είσαι πολύ μακριά από τον πάτο. Αλλά δεν είσαι και πότης που πίνει μια στο τόσο, ένα ποτήρι σαμπάνια σε έναν γάμο δύο φορές το χρόνο και Χριστούγεννα και Πάσχα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμπίπτουν σε κανένα από αυτά τα ασπρόμαυρα ακραία σημεία κατανάλωσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε αυτά τα άκρα: στη γκρίζα ζώνη, στο λεγόμενο gray area drinking.
3. Μπορείς να σταματήσεις να πίνεις και να έχεις σταματήσει να πίνεις για χρονικές περιόδους—ακόμα και εβδομάδες ή μήνες—αλλά είναι δύσκολο να σταματήσεις τελείως.
Έχεις κάνει ένα διάλειμμα από το ποτό σε διαφορετικές στιγμές της ζωής σου για διάφορους λόγους—ίσως έκανες κάποια διατροφή ή ήθελες να αναπτύξεις φυσική κατάσταση ή έμεινες έγκυος και σταμάτησες το αλκοόλ αλλά μέσα σου περίμενες πώς και πώς να ξανά ξεκινήσεις.
4. Το πόσο πίνεις συχνά δεν φαίνεται προβληματικό στους γύρω σου.
Πίνεις όπως τα περισσότερα άτομα στους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς κύκλους σου. Πιθανότατα γνωρίζεις ανθρώπους που πίνουν πολύ περισσότερο από σένα. Αν συζητήσεις για το πόσο πίνεις με άλλους, μπορεί να πουν, «Δεν έχεις πρόβλημα, γιατί ανησυχείς τόσο πολύ για αυτό;» Οπότε λες στον εαυτό σου ότι δεν είσαι τόσο χάλια τελικά.
5. Παίζεις ανάμεσα στις δύο φωνές του μυαλού σου διαρκώς, στην αχνή φωνή που σου λέει ότι πρέπει να κάνεις κάτι με το πόσο πίνεις και στην άλλη που σου λέει ότι πρέπει απλώς να «ζήσεις λίγο».
Το αλκοόλ είναι η ανταμοιβή σου στο τέλος της ημέρας. Έτσι διασκεδάζεις, χαλαρώνεις, συνδέεσαι, κάνεις σεξ και κοιμάσαι το βράδυ. Σου αρέσει να χρησιμοποιείς τη φράση όλα με μέτρο, σωστά; Ωστόσο, έχεις χάσει το μέτρημα με το πόσες φορές ξύπνησες μετά από ένα βράδυ που είχες πει πάλι «ας ζήσω και λίγο» και αντί γι’ αυτό… είπες: «Ποτέ ξανά. Δεν μπορώ να συνεχίσω να πίνω έτσι».
Πώς, όμως, μπορείς να βγεις από τη gray area drinking zone:
1. Ρώτησε τον εαυτό σου τι θέλει πραγματικά.
Η διακοπή του αλκοόλ δεν αποτελεί εγγύηση ή προστασία από τα σκληρά, άβολα συναισθήματα ή τα δύσκολα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή σου. Είχα συχνά στιγμές έντονης απογοήτευσης, άγχους ή ανησυχίας για τις σχέσεις, τη δουλειά ή τα οικογενειακά μου και ήθελα να δραπετεύσω με ένα μπουκάλι λευκό κρασί για μερικές ώρες.
Αλλά δεν το έκανα. Αντίθετα, άρχισα να αναρωτιέμαι τι πραγματικά ήθελα. Τι πραγματικά ζητούσα όταν ερχόταν αυτή τη δύσκολη στιγμή. Αρχίστε να δίνετε προτεραιότητα στο σώμα σας για να βλέπετε τι πραγματικά έχει ανάγκη και όταν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας πάρουν αυτό που πραγματικά λαχταρούν, η λαχτάρα για αλκοόλ θα μειωθεί.
2. Προσθέστε ένα έως τρία νέα πράγματα στη ζωή σας.
Το να αποφασίσετε να απομακρύνετε το αλκοόλ από τη ζωή σας είναι μια θαρραλέα πράξη αυτοφροντίδας—θα πρέπει να αισθάνεστε καλά με την απόφασή σας. Δείτε, λοιπόν, τώρα που είστε πιο συγκεντρωμένοι σε εσάς και λιγότερο στην ουσία τι θα μπορούσατε να προσθέσετε στη ζωή σας. Ποιες είναι μερικές πρακτικές χαλάρωσης ή ξεκούρασης τις οποίες έχετε αναβάλει ή δεν είχατε χρόνο να κάνετε γιατί έτσι κι αλλιώς κατατρέχατε πάντα στην ανάγκη του αλκοόλ; Μήπως ήρθε η ώρα να καλλιεργήσετε την πνευματική σας πλευρά ή να ασχοληθείτε ουσιαστικά με τη φυσική σας κατάσταση; Διαθέστε το χρόνο σας σε συνήθειες που σας αγαπούν πίσω!
3. Ζητείστε βοήθεια αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι. Το να ζητάς βοήθεια είναι ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας!
Δε χρειάζεται να πιάσετε πάτο για να σταματήσετε να πίνετε. Δε χρειάζεται να δώσετε εξηγήσεις ή να αποδείξετε, να δικαιολογήσετε, να υπερασπιστείτε ή να εξηγήσετε σε κανέναν γιατί επιλέγετε να σταματήσετε τη σχέση σας με το αλκοόλ. Χρειάζεται απλώς να ξέρετε ότι υπάρχει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας που σας περιμένει να την γνωρίσετε.
Ίσως έχει έρθει η ώρα να ακούσεις τι σου λέει η αχνή αυτή εσωτερική σου φωνή για το πόσο πίνεις και για το κατά πόσο νιώθεις τελικά άνετα με αυτό και αν δε θέλεις να την ακούσεις μόν@, έλα να τα πούμε παρέα. Θα χαρώ να σε ακούσω!